Istota i koncepcje doskonalenia jakości informacji we współczesnym przedsiębiorstwie - Gryncewicz, Wiesława (The Essence and Conceptions of Information Quality Improvement in Modern Enterprises, 2011)
Jakość informacji odzwierciedla stopień spełnienia przez nią wymagań użyt-kowników. Dokładna, kompletna i terminowa informacja jest warunkiem powodzenia wszystkich przedsięwzięć biznesowych we współczesnych przedsiębiorstwach. W artykule zdefiniowano jakość informacji oraz jej charakterystyki. Zaprezentowano również najważniejsze koncepcje doskonalenia jakości informcji: metodologię Total Information Quality Management L. Englisha, • algorytm doskonalenia jakości informacji B. Godfreya,• program doskonalenia jakości informacji D. Loshina,• program doskonalenia jakości informacji PricewaterhoseCoopers,• program doskonalenia jakości informacji J. Geigera.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 159, s. 43-55
Keywords: jakość informacji; doskonalenie jakości informacji