Możliwości wykorzystania zasobów systemu informatycznego rachunkowości w pracy audytora - Kowalska, Marianna; Skwarnik, Marek (Possibilities of Applying Information Accounting System Resources in Audit Works, 2011)
Audyt prowadzony przez biegłego rewidenta stanowi istotną składową procesu informacyjnego rachunkowości w średnich i dużych jednostkach gospodarczych. Ze względu na dużą złożoność, pracochłonność i ryzyko niepowodzenia biegli rewidenci powinni posiadać narzędzia, które w znacznym stopniu ułatwią i przyspieszą ich pracę. W artykule przedstawiono, w jaki sposób składowe SIR, takie jak: zasoby informacyjne, dostępne procesy użytkowe, dostępne procesy pomocnicze, narzędzia realizacyjne, dobudowane procedury ewidencyjne i analityczne wykorzystywane są w ramach audytu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 159, s. 113-123
Keywords: audyt; system informatyczny rachunkowości; system finansowo-księgowy; struktury informacyjne; zasoby informacyjne