Uwarunkowania prawno-instytucjonalne działalności startupów w Polsce - Bobowski, Sebastian (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022)
Celem rozdziału jest przegląd uwarunkowań prawno-instytucjonalnych, w jakich działają startupy w Polsce, z uwzględnieniem specyfiki sektora małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP). Złożoność materii prawnej związanej z tworzeniem i rozwojem innowacyjnych firm, a także mnogość instytucji, ukierunkowanych na wspieranie tego typu projektów w różnych aspektach, skłoniły autora do podjęcia próby rozwiązania wielu kwestii, takich jak: wybór formy prawnej startupu, ochrona poufności informacji, zastosowanie umowy inwestycyjnej, ochrona własności intelektualnej, ograniczenia w działalności startupów wynikające z obowiązku ochrony danych osobowych, konkurencji i konsumentów, ramy regulacyjne i wsparcie instytucjonalne dla startupów, obszary interwencji w innowacyjnym sektorze MŚP z unijnych i krajowych środków publicznych na poziomie centralnych i regionalnych programów operacyjnych, wsparcie dla startupów dotkniętych pandemią Covid-19. Jak podkreślono w analizie startupy nie doczekały się, jak dotychczas, definicji w ogólnych przepisach publicznego prawa gospodarczego. Jest to tym istotniejsze, że to właśnie sektorom kreatywnym, innowacjom i przedsiębiorczości przypisuje się współcześnie krytyczne znaczenie w kontekście rozwoju inteligentnych specjalizacji i stymulowania zrównoważonego rozwoju gospodarczego. Rozważania nad otoczeniem instytucjonalnym startupów, ze szczególnym uwzględnieniem narzędzi wsparcia dla innowacyjnych podmiotów MŚP, dowiodły rangi interwencji unijnych i krajowych środków publicznych w obszarach rozwoju infrastruktury badawczo-rozwojowej, zwiększania potencjału konkurencyjności MŚP, zacieśniania współpracy między przedsiębiorstwami i instytucjami badawczymi, a także zapobiegania negatywnym skutkom pandemii Covid-19.
Bobowski, S. (2022). Uwarunkowania prawno-instytucjonalne działalności startupów w Polsce. W: A. Kuźmińska-Haberla, S. Bobowski (red.), Rola ekosystemu w rozwoju startupów. Przypadek Wrocławia (s. 34-76). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: startup; uwarunkowania prawno-instytucjonalne; małe i średnie przedsiębiorstwa; start-up; legal and institutional environment; small and medium enterprises