Kapitał ludzki jako kluczowy zasób startupów - Przysada-Sukiennik, Paula (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022)
Czynnik ludzki jest kluczowy w działalności oraz w rozwoju startupów. Człowiek jest nośnikiem innowacyjności, która przekłada się na poziom konkurencyjności przedsiębiorstw. Celem niniejszego rozdziału jest podkreślenie istoty zasobów ludzkich dla działalności startupów na świecie. W związku z prezentowaną tematyką omówiono takie terminy, jak: zasoby ludzkie, kapitał ludzki wraz z jego elementami składowymi, innowacje oraz elementy związane z budowaniem przewag konkurencyjnych. Przy użyciu metody badawczej – studium przypadku – opisano wiodące ekosystemy startupowe na świecie (Amsterdam, Berlin, Londyn). Kluczowym zasobem rozwoju przedsiębiorstwa zawsze będą ludzie, dlatego istotne jest, by startupy nieustannie dbały o ich rozwój i potencjał, który w codziennej pracy będzie wpływał na osiągane wyniki.
Przysada-Sukiennik, P. (2022). Kapitał ludzki jako kluczowy zasób startupów. W: A. Kuźmińska-Haberla, S. Bobowski (red.), Rola ekosystemu w rozwoju startupów. Przypadek Wrocławia (s. 103-127). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: zasoby ludzkie; kapitał ludzki; globalne programy talentów; human resources; human capital; global talent programs