Zarządzanie w różnych warunkach otoczenia - Stańczyk-Hugiet, Ewa (Management in a Variety of External Conditions, 2010)
W artykule zaprezentowano poglądy dotyczące relacji organizacji z otoczeniem. Generalnie istnieją dwie postawy wobec tej relacji. Jedna to teoria zależności od zasobów (otoczenie determinuje działania organizacji), druga zaś przyjmuje, że organizacja kształtuje otoczenie. W artykule przedstawiono też argumenty przemawiające za potrzebą monitorowania otoczenia oraz identyfikację niepewności w różnych warunkach zewnętrznych. W końcu zaprezentowano wybrane sposoby kształtowania relacji między organizacją a jej otoczeniem. Jednym z nich jest koncepcja dynamicznych zdolności, a drugim umiejętności organizacyjnego uczenia się.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 137, s. 77-84
Keywords: organizacja; otoczenie; niepewność; adaptacja; zdolności dynamiczne