Strategiczna odnowa jako wypadkowa ewolucji i rewolucji w systemie zarządzania - Bełz, Grzegorz; Wawrzynek, Łukasz (Strategic Renewal as the Outcome of Evolutionary and Revolutionary Forces Inside the Management System, 2010)
Koncepcja strategicznej odnowy pozwala opisywać i interpretować niezbędne procesy dostosowawcze, jakie warunkują przetrwanie i rozwój przedsiębiorstwa. Jako że samo zjawisko odnowy powinno być intuicyjnie dobrze znane menedżerom, w artykule koncentrujemy się na powodach niepowodzeń tego typu procesów. Niepowodzeń takich doświadczają nawet uznane przedsiębiorstwa o silnej pozycji rynkowej. Poszukując wyjaśnienia przyczyn takich problemów, odwołujemy się do dychotomii stabilizujących i transformujących sił, których korzenie tkwią w systemie zarządzania, oraz wskazujemy czynniki warunkujące potencjał strategicznej odnowy przedsiębiorstwa.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 137, s. 87-97
Keywords: strategiczna odnowa przedsiębiorstwa; system zarządzania; ewolucja i rewolucja