Wpływ kultury organizacyjnej na wybory strategiczne : case study - Góralski, Michał (Influence of Organizational Culture on Strategic Choices : Case Study, 2010)
Przedmiotem artykułu są powiązania między kulturą organizacyjną a wyborami strategicznymi organizacji. Autor skoncentrował się na przedstawieniu wpływu, leżących u podstaw kultury organizacyjnej, założeń na wybory strategiczne akceptowalne w danej organizacji na przykładzie badanego przedsiębiorstwa. Artykuł podzielony został na dwie części. Pierwsza to blok teoretyczny zawierający opis ważnych z punktu widzenia referatu definicji i podejść do problematyki kultury organizacyjnej i jej powiązań ze strategią organizacji. Druga to studium przypadku polskiego przedsiębiorstwa produkcyjnego zajmującego się produkcją systemów odprowadzania spalin i elementów systemów grzewczych. Przedstawione w artykule zagadnienia, myśli i wnioski powstały w oparciu o studia literatury przedmiotu, wyniki badań empirycznych i doświadczenia własne autora.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 137, s. 115-122
Keywords: kultura organizacyjna; strategia; wybory strategiczne