Wpływ współczesnych megatrendów cywilizacyjnych na kształtowanie strategii mikroprzedsiębiorstwa : case study - Organa, Michał (The Impact of Modern Civilization Megatrends on Creating the Microcompany's Strategy : Case Study, 2010)
Przedmiotem artykułu są zagadnienia związane z wpływem globalnych trendów (tendencji) cywilizacyjnych, zwanych popularnie megatrendami, na tworzenie strategii, omawianej na zasadzie studium przypadku firmy z sektora mikroprzedsiębiorstw w perspektywie skuteczności działania. Autor dokonuje próby przedstawienia dualnego charakteru wspomnianego wpływu w kontekście kształtowania strategii wybranego przedsiębiorstwa, działającego w branży doradztwa biznesowego i określanego w tekście nazwą: Mikrofirma Doradcza. Artykuł obejmuje zarówno elementy teoretyczne, prezentujące wybrane koncepcje dotyczące megatrendów oraz szczególne ich klasyfikacje, jak i opis działalności przedsiębiorstwa w kontekście turbulentnego otoczenia globalnego. Informacje dotyczące działalności firmy autor uzyskał w wywiadach prowadzonych z jej właścicielami.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 137, s. 132-143
Keywords: współczesne megatrendy cywilizacyjne; strategia mikroprzedsiębiorstwa; turbulentne otoczenie; klasyfikacje megatrendów