Triumwirat ról w procesach odnowy i rozwoju przedsiębiorstw - Bełz, Grzegorz (Trumvirate of Management Roles in Enterprise Renewal and Development, 2010)
W artykule zaprezentowano podstawy teoretyczne i główne założenia koncepcji triumwiratu ról zarządczych. Tak rozumiany triumwirat, w odróżnieniu od pierwotnego stosowania tego pojęcia, odnosi się nie tyle do trzech osób, ile do trzech archetypowych ról zarządczych: przedsiębiorczej, przywódczej i menedżerskiej (administracyjnej). Koncepcja powstała w efekcie studiów przypadków, doświadczeń doradczych oraz szerokich studiów literaturowych i została w artykule przedstawiona z perspektywy odnowy i rozwoju przedsiębiorstwa.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 137, s. 213-223
Keywords: odnowa przedsiębiorstwa; zarządzanie zmianami; triumwirat ról zarządczych