Kontekst w uczeniu się pojęć - Jakubczyc, Janina A. (Context in Concept Learning, 2010)
Rosnące woluminy, wzrastająca złożoność, wielość źródeł, a także cele gromadzenia danych różne od realizowanych zadań analizy danych są jedną z przyczyn niepowodzeń algorytmów uczenia się pojęć. Szczególnego znaczenia nabierają upraszczające i nieadekwatne do rzeczywistości założenia. Dotyczą one precyzyjności pojęć, kontekstowej niezależności oraz możliwości reprezentacji pojęcia przez pojedynczy opis symboliczny. Przegląd sposobów uwolnienia tych założeń i poszerzenie opisu pojęć o zależności kontekstowe są przedmiotem artykułu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 133, s. 42-57
Keywords: maszynowe uczenie; uczenie się pojęć; kontekst