Ubezpieczenia zdrowotne w ofercie zakładów ubezpieczeń - Małecka, Monika (Insurance Companies Offer for Health Insurance, 2010)
Dynamiczny wzrost kosztów świadczenia opieki zdrowotnej umieścił kwestie opieki zdrowotnej, a także ubezpieczeń zdrowotnych, w centrum zainteresowania zarówno samych pacjentów/ubezpieczonych, pracodawców, jak i rządu. Coraz powszechniejsza staje się partycypacja pacjenta w kosztach ochrony zdrowia. W związku z zawężaniem koszyków świadczeń gwarantowanych pacjenci poszukują nowych instrumentów, dzięki którym będą mieli zagwarantowany dostęp do opieki medycznej. Jednym z takich instrumentów są produkty oferowane przez zakłady ubezpieczeń. Mimo iż zakłady ubezpieczeń wprowadzają coraz to nowe warunki ubezpieczeń zdrowotnych, a ich sprzedaż z roku na rok wzrasta, pełny rozwój tego rynku nie będzie możliwy bez wprowadzenia reformy systemu publicznego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 142, s. 16-25
Keywords: ubezpieczenie zdrowotne; klasyfikacja ubezpieczeń chorobowych; zakład ubezpieczeń zdrowotnych; prywatne ubezpieczenie zdrowotne