Kierunki przemian w opiece zdrowotnej w wybranych państwach Europy Wschodniej i Południowej - Kujawska, Justyna (Healthcare Changes and Their Directions in Some Eastern and Southern European Countries, 2010)
W artykule ukazane są zmiany, jakie zaszły w ochronie zdrowia w latach 1989-2009 na podstawie danych z 14 krajów europejskich. Opisano finansowanie systemu opieki zdrowotnej według różnych modeli. W jednych krajach funkcjonuje scentralizowany system ubezpieczeń zdrowotnych, w innych oparty na rozproszonych kasach chorych. Reforma ochrony zdrowia we wszystkich krajach zwiększyła efektywność korzystania z zasobów ochrony zdrowia. Tendencją negatywną jest rosnący we wszystkich państwach udział wydatków prywatnych w wydatkach ogółem na opiekę zdrowotną oraz istnienie dużej liczby usług specjalistycznych, które nie są finansowane ze składek zdrowotnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 142, s. 56-69
Keywords: ubezpieczenie zdrowotne; system ubezpieczeń społecznych; finansowanie ochrony zdrowia; wydatki na ochronę zdrowia