Od budżetowego do ubezpieczeniowego systemu finansowania świadczeń zdrowotnych w Polsce - Zemke-Górecka, Agnieszka (From Budgetary to Actuarial System of Financing Health Services in Poland, 2010)
Od 1999 r. ochrona zdrowia zasilana jest z kilku źródeł środków finansowych. Największe z nich to przychody ze składek na ubezpieczenie zdrowotne, które gromadzone są przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Drugim pod względem wielkości źródłem zasilania jest budżet państwa, a następnie budżety jednostek samorządu terytorialnego, których dochody pochodzą z podatków i opłat lokalnych, z transferów z budżetu państwa oraz pozabudżetowych funduszy celowych oraz w pewnej niewielkiej skali ze środków organizacji społecznych, np. fundacji, które dostarczają środków finansowych systemowi ochrony zdrowia. Wśród prywatnych źródeł finansowania ochrony zdrowia istotne znaczenie mają środki gospodarstw domowych, fundusze zakładów pracy, fundusze prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 142, s. 99-114
Keywords: system finansowania świadczeń zdrowotnych; system zdrowotny; model budżetowego finansowania świadczeń zdrowotnych; ubezpieczenia zdrowotne