Aspekty rachunkowe ubezpieczeń zdrowotnych w Polsce w latach 1999-2009 - Warelis, Alina (Accountancy Aspects of Health Insurance in Poland in 1999-2009, 2010)
W dziesięcioletniej perspektywie funkcjonowania systemu ubezpieczeń zdrowotnych w Polsce zauważa się zmiany zarówno w skali obciążeń ubezpieczonych z tego tytułu, jak i metodach rozliczania tego świadczenia. Praktyka rozliczeń i ewidencji ubezpieczeń zdrowotnych stanowi o tzw. aspektach rachunkowych ubezpieczeń zdrowotnych. Przeprowadzone analizy wykazują wzrost składek na ubezpieczenie zdrowotne w Polsce w latach 1999-2009 oraz wzrost udziału ubezpieczeń zdrowotnych w wynagrodzeniu minimalnym. Uzyskane wyniki nie skłaniają jednakże do wniosku, iż notowany wzrost wpłynął na wzrost środków finansowych w systemie ochrony zdrowia w Polsce w badanych latach, co potwierdzały wskaźniki udziału wydatków na ochronę zdrowia w PKB.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 142, s. 129-139
Keywords: ubezpieczenia zdrowotne; aspekty rachunkowe rozliczeń zdrowotnych; analiza ubezpieczeń zdrowotnych; wydatki na ochronę zdrowia; składka na ubezpieczenie zdrowotne