Wycena szpitala po komercjalizacji - Wiśniewski, Tomasz (Valuation of Restructurised Hospital, 2010)
W artykule opisano wykorzystanie koncepcji opcji realnych do wyceny wartości restrukturyzowanego szpitala. Przeprowadzono porównanie koncepcji opcji realnych i restrukturyzacji. Ustalono, że restrukturyzację można traktować jako opcję wzrostu pod warunkiem, że oceniane jest to przed podjęciem działań restrukturyzacyjnych. Bazując na tej analogii i zintegrowanym sposobie wyceny opcji realnych zaprezentowano przykład wyceny skomercjalizowanego szpitala jako średniej ważonej wartości restrukturyzowanego szpitala traktowanej jako opcja wzrostu w sytuacji udanej i nieudanej restrukturyzacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 142, s. 168-179
Keywords: wycena wartości szpitala; restrukturyzacja; koncepcja opcji realnych