Polityka Unii Europejskiej wobec sektora małych i średnich przedsiębiorstw (MSP) - Bobowski, Sebastian (The EU's Policy for Small- and Medium-sized Enterprises' Sector (SMEs), 2010)
Małe i średnie przedsiębiorstwa stanowią strategiczny komponent innowacyjnej, konkurencyjnej, opartej na wiedzy gospodarki. Efektywne działania w kierunku zwiększenia dostępu do finansowania dla sektora MSP determinuje stopniową deregulację na rzecz stymulacji postaw przedsiębiorczych społeczeństwa europejskiego. Krytycznym czynnikiem w kontekście implementacji proaktywnej unijnej, narodowej czy lokalnej polityki gospodarczej, fiskalnej, zatrudnienia i rynku pracy pozostaje w silnej korelacji z obszarem prawnym, regulacyjnym i projektowym. Operowanie w realiach wspólnego rynku generuje szereg możliwości, ale także zagrożeń związanych z presją konkurencyjną.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 132, s. 21-29
Keywords: sektor małych i średnich przedsiębiorstw; Unia Europejska; harmonizacja prawa wspólnotowego; programy wspólnotowe; venture capital; Traktat z Maastricht