Globalizacja ekonomiczna państw w XXI wieku : próba pomiaru - Ćwikliński, Krzysztof (Economic Globalization in the 21st Century : an Attempt at Measurement, 2010)
Istotny jest problem globalizacji, która jest ogólnoświatowym i jednocześnie lokalnym procesem postępującym już od wielu lat. Autor za pomocą metod wielowymiarowej analizy porównawczej próbuje porządkować kraje pod względem stopnia globalizacji gospodarek wybranych państw OECD. Zastosowano dwie metody WAP, odnosząc się jednocześnie do analiz przeprowadzonych w 2006 r przez południowokoreańskiego profesora ekonomii A. Heshmatiego. W artykule zostaną postawione istotne pytania: dotyczące procesu: czy wysoki stopień umiędzynarodowienia gospodarki oznacza wysoki stopień rozwoju ekonomicznego (mierzonego np. wzrostem PKB) i społecznego (mierzonego np. wzrostem dostępu do wiedzy, Internetu) oraz czy przekłada się na bieżący i przyszły standard życia społeczeństw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 132, s. 76-88
Keywords: globalizm; liberalizm; jakość życia; inwestycje; metody pomiaru