Modele efektów głównych i modele z interakcjami conjoint analysis w badaniu preferencji klientów firm ubezpieczeniowych - Rybicka, Aneta; Pełka, Marcin (Conjoint Analysis Main Effects and Interactions Models in Preference Analysis of Insurance Companies Clients, 2010)
Conjoint analysis jest metodą statystyczną,, w której preferencje empiryczne respondentów wobec różnych ofert (rzeczywistych lub hipotetycznych) są poddawane dekompozycji w celu określenia funkcji użyteczności każdego atrybutu oraz względnego znaczenia każdego z nich. Najczęściej w badaniach empirycznych wykorzystywane są modele efektów głównych conjoint analysis. W artykule przedstawiono i porównano wyniki badania preferencji klientów firm ubezpieczeniowych z użyciem modeli efektów głównych i uwzględniających interakcje conjoint analysis. Wykorzystano w tym celu dane zebrane przez studentów na użytek pracy magisterskiej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 141, s. 50-59
Keywords: preferencje; conjoint analysis; modele efektów głównych; modele z interakcjami