Wielowymiarowa analiza wybranych aspektów starzejącego się społeczeństwa - Grześkowiak, Alicja; Stanimir, Agnieszka (Multivariate Analysis of Selected Aspects of the Aging Population, 2010)
Przedmiotem zainteresowań autorek artykułu są zaangażowanie społeczne i subiektywna ocena sytuacji materialnej wybranych grup społecznych. W świetle zmieniających się struktur społeczeństw na świecie interesujące staje się porównanie zachowań i ocen dokonywanych dla różnych zjawisk przez osoby młode i starsze. Ze względu na wymienione powyżej zmiany społeczne celem pracy jest wskazanie podobieństw i różnic w ocenie wybranych czynników społeczno-ekonomicznych przez osoby młode i starsze. W trakcie realizacji badania skorzystano z metod wielowymiarowej analizy statystycznej (odpowiednich do skal pomiaru zmiennych). Analizy przeprowadzono na podstawie danych zaczerpniętych z dwóch źródeł: European Social Survey (Europejski Sondaż Społeczny) i Diagnoza Społeczna.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 141, s. 60-70
Keywords: analiza korespondencji; zaangażowanie społeczne; sytuacja materialna; różnice pokoleniowe