Analiza porównawcza ryzyka Towarowej Giełdy Energii oraz Internetowej Platformy Obrotu Energią Elektryczną - Garnczarek-Gamrot, Alicja (Comparative Analysis of Risk on Polish Power Exchange and Internet Electricity Trading Platform, 2010)
W pracy skoncentrowano się na analizie porównawczej ryzyka podejmowanego przez uczestników Rynku Dnia Następnego Towarowej Giełdy Energii oraz Rynku Dobowo-Godzinowego Energii Konwencjonalnej Internetowej Platformy Obrotu Energią Elektryczną. Analizy przeprowadzono na szeregach cen jednolitych notowanych w okresie od 29.03.09 do 24.10.09 r. W pracy przeprowadzono analizę porównawczą rozkładów cen oraz liniowych godzinowych stóp zwrotu cen na RDN oraz RDK. Wykorzystując modele SARIMA, modele GARCH oraz kwantylową miarę zagrożenia VaR, oszacowano poziom ryzyka zmiany ceny z jednogodzinnym horyzontem czasu niezależnie na każdym z rynków. Rozważono również sytuację, w której uczestnik rynku kupuje energię elektryczną na jednym z rynków, a następnie sprzedaje ją na równoległym rynku z pewnym opóźnieniem czasowym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 141, s. 115-127
Keywords: modele SARIMA; modele GARCH; VaR; rynek energii elektrycznej