Przyczynowość Grangera w szacowaniu dyskonta z tytułu braku płynności akcji na przykładzie spółek z branży informatycznej - Welc, Jacek (Granger Causality in Estimating the Illiquidity Discount in the Case of Companies from IT Industry, 2010)
Ryzyko płynności związane jest z instrumentami finansowymi, których obrót następuje na rynkach charakteryzujących się trudnością zbycia aktywów po oczekiwanych cenach. Ryzyko to wiąże się z koniecznością zaakceptowania cen sprzedaży niższych niż ceny podobnych aktywów na płynnych rynkach. Konieczność uwzględnienia ryzyka płynności stanowi istotny aspekt wyceny spółek niepublicznych. Z powodu trudności z kwantyfikacją tego ryzyka większość analityków wykorzystuje "reguły kciuka", stosując dyskonto z tytułu braku płynności na arbitralnym poziomie (zwykle w przedziale między 15 a 20%). Takie uproszczone podejście może skutkować zmniejszeniem dokładności wyceny. W artykule zaproponowano metodę kwantyfikacji i ryzyka płynności dla polskich spółek niepublicznych opartą na koncepcji przyczynowości Grangera. Podejście to bazuje na analizie zależności między mnożnikami wyceny spółek publicznych a wskaźnikami płynności obrotu akcjami tych spółek.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 141, s. 137-149
Keywords: wycena spółek; dyskonto z tytułu płynności; przyczynowość Grangera