Finansowe konsekwencje wyboru strategii kapitału obrotowego przedsiębiorstw z sektorów niefinansowych w Polsce - Szczepaniak, Piotr (Financial Consequences of Working Capital Strategy Selection of Enterprises from Non-Financial Sectors in Poland, 2010)
Celem artykułu jest próba ustalenia siły związków między rodzajem strategii kapitału obrotowego a rentownością i płynnością finansową. Do oceny zależności między tymi kategoriami wykorzystany został współczynnik korelacji liniowej Pearsona. W artykule dokonano oceny krótkoterminowego ryzyka przedsiębiorstw z wykorzystaniem odchylenia standardowego. Badania dotyczą wartości średnich dla sektorów niefmansowych wybranych wskaźników w latach 2004-2009. Wyniki badań wskazują na silny związek liniowy między poziomem kapitału obrotowego a rentownością i płynnością finansową. Z badań wynika również, że o poziomie kapitału obrotowego decyduje zarówno charakter prowadzonej działalności, jak i faza cyklu koniunkturalnego. Ocena zmienności, dokonana z wykorzystaniem odchylenia standardowego, pozwoliła wskazać na sektory: lekki i telekomunikacyjny jako najbardziej ryzykowne, natomiast najmniej ryzykowne w badanym sześcioletnim okresie okazały się media i handel.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 141, s. 150-159
Keywords: kapitał obrotowy; rentowność; płynność finansowa