Kadra menedżerów ekspatriantów w przedsiębiorstwach międzynarodowych - ich rola i znaczenie - Przytuła, Sylwia (The Role and Importance of Expatriate Managers in International Companies, 2010)
Celem niniejszego studium teoretycznego jest przedstawienie znaczenia menedżerów ekspatriantów w korporacjach międzynarodowych. W artykule dokonano przeglądu dotychczasowych badań empirycznych nad tą populacją menedżerów w obszarze ich pozyskiwania szkolenia, wskazano także na przyczyny niepowodzeń ekspatriacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 132, s. 209-221
Keywords: ekspatriant; inpatriant; przedsiębiorstwo międzynarodowe; globalizacja