Podstawy budowy gospodarki opartej na wiedzy i innowacjach w UE w warunkach gospodarki globalnej - Rynio, Dorota (The Basis for Creating Economy based on Knowledge and Innovations in the EU in Global Economy Conditions, 2010)
Procesy globalizacji gospodarki światowej prowadzą do budowy tzw. nowej gospodarki, której podstawowym celem staje się wdrażanie innowacyjnej gospodarki opartej na wiedzy. Jej istotą jest poszukiwanie relacji przyczynowo-skutkowych między podmiotami uczestniczącymi w jej wdrażaniu. Szybkość budowy takiej gospodarki zależy od stanowiska UE i rozwiązań w poszczególnych krajach członkowskich. Kraje te podjęły decyzję o realizacji Strategii lizbońskiej, której celem jest stworzenie do 2010 r. w UE najbardziej konkurencyjnej gospodarki na świecie. Kładzie ona nacisk na: innowacyjność; wdrażanie gospodarki opartej na wiedzy; liberalizację i swobodę przepływu na rynkach telekomunikacyjnych, energii, transportu i rynkach finansowych; w systemie kształcenia, przedsiębiorczości i spójności społecznej oraz na zrównoważony rozwój.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 132, s. 263-273
Keywords: gospodarka globalna; nowa gospodarka; gospodarka oparta na wiedzy; innowacje