Główne wyzwania rozwojowe Unii Europejskiej w XXI wieku w kontekście założeń i realizacji Programu Europa 2020 - Walkowski, Maciej (Main Social, Economic and Environmental Development Chalenges of the EU in the XXI Century Based on Europe 2020 Framework, 2010)
Autor skupia się na analizie podstawowych założeń Programu Europa 2020, mającego zapewnić państwom Unii Europejskiej w XXI wieku zrównoważony ekologicznie i społecznie, wysoki i stabilny poziom rozwoju gospodarczego. Ocenie podlega dyskusja na temat przyjętych przez Komisję Europejską priorytetów rozwojowych w kontekście przeciwdziałania skutkom bieżącego kryzysu gospodarczego, rosnącej globalnej konkurencji światowej ze strony pozostałych państw Triady i grupy BRIC, wyzwań związanych ze starzeniem się społeczeństwa europejskiego, wyczerpywania zasobów naturalnych oraz różnicy stanowisk wobec zaproponowanych rozwiązań wewnątrz UE.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 390-402
Keywords: Program Europa 2020; innowacje (sfera B +R); polityka spójności; edukacja; recesja gospodarcza; zrównoważony rozwój; włączenie społeczne