Handel zagraniczny WNP w okresie transformacji systemowej - Wróblewski, Marek (Foreign Trade of the CIS in the Era of System Transformation, 2010)
Zasadniczym celem badawczym tego opracowania jest syntetyczna prezentacja i ocena obecnej pozycji krajów WNP w globalnych obrotach handlowych w świetle dotychczasowych efektów transformacji w sferze handlu zagranicznego. Z tego względu analiza obejmuje wybrane aspekty transformacji krajów WNP ze szczególnym naciskiem na przemiany w zakresie wymiany zagranicznej tej grupy podmiotów. Ponadto badaniu podlegały podstawowe parametry handlu zagranicznego WNP, umożliwiając ewaluację obecnej roli tego regionu w międzynarodowych obrotach towarowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 150, s. 403-413
Keywords: Wspólnota Niepodległych Państw; handel zagraniczny; transformacja systemowa