Znaczenie partnerstwa międzysektorowego w procesie implementacji polityki społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw - Paliwoda-Matiolańska, Adriana (Cross-sectoral Partnership as an Important Part of Corporate Social Responsibility Policy, 2011)
Refleksja teoretyczna oraz praktyka wykazują, że efektywna polityka społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstwa oparta jest na wspólnym tworzeniu wartości społecznej i ekonomicznej. Wymaga to od przedsiębiorstw odejścia od tradycyjnej formy biznesowej filantropii i dobroczynności na rzecz zintegrowanego partnerstwa międzysektorowego. Najważniejszą korzyścią z partnerstwa międzysektorowego jest jednoczenie sił w celu skutecznego rozwiązywania problemów, dzięki pełniejszej integracji polityki społecznej odpowiedzialności z procesem zarządzania przedsiębiorstwem. Celem artykułu jest przedstawienie partnerstwa międzysektorowego jako jednego z najważniejszych elementów efektywnej polityki społecznej odpowiedzialności opartej na wspólnym tworzeniu wartości społecznej i ekonomicznej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 156, s. 73-85
Keywords: społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstwa; partnerstwo międzysektorowe; partnerzy społeczni; polityka społecznej odpowiedzialności