Wolontariat korporacyjny jako jeden z przejawów społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstwa - Banasiewicz, Kazimierz (Corporate Volunteering as One Activities of Corporate Social Responsibility, 2011)
Celem artykułu jest wskazanie na wolontariat korporacyjny jako jeden z przejawów działań podejmowanych przez organizacje w celu realizacji zasad społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstwa. Autor wskazuje miejsce wolontariatu w kompleksie zagadnień związanych ze społeczną odpowiedzialnością przedsiębiorstwa, posługując się przykładami opisanymi w raporcie Odpowiedzialny biznes w Polsce 2009. Dobre praktyki. Konkluzję artykułu stanowi wskazanie na wolontariat korporacyjny jako nie w pełni wykorzystywany zasób mieszczący się w ramach społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 156, s. 159-172
Keywords: wolontariat; wolontariat korporacyjny; społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstwa; zarządzanie zasobami ludzkimi