Społeczna odpowiedzialność determinantą wzrostu konkurencyjności organizacji : (studium przypadku) - Polek-Duraj, Kornelia (Corporate Social Responsibility as a Determinant of Competitive Growth of an Organization : (Case Study), 2011)
Funkcjonowanie zgodnie z zasadami koncepcji społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw wymaga podejmowania odpowiednich działań przedsiębiorczych. W polskich organizacjach, zwłaszcza małych i średnich, idea społecznej odpowiedzialności jest niestety mało znana i rozpowszechniona, pomimo tego, że osiągane dzięki niej korzyści są istotne zarówno dla samej organizacji, jak i dla całego społeczeństwa. Celem artykułu jest zaprezentowanie zjawiska społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw w aspekcie osiągania dzięki niemu przewagi konkurencyjnej na przykładzie przemysłu tartacznego, który ze względu na miejsce usytuowania, występowanie licznych zagrożeń zdrowia, a nawet życia pracowników oraz słabą płynność finansową, jest rynkiem dosyć specyficznym, co tylko wzmaga potrzebę działania zgodnie z zasadami CSR.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 156, s. 240-251
Keywords: społeczna odpowiedzialność; przemysł tartaczny; konkurencyjność