Kształtowanie relacji społecznych jako strategia budowy pozytywnego potencjału organizacji - Adamik, Anna (Creation of Social Relations as a Strategy of Positive Social Capital Building, 2011)
Funkcjonowanie nowoczesnych firm oparte jest coraz bardziej na sieci międzyorganizacyjnych relacji i powiązań. Spośród nich zwiększa się rola relacji społecznych, które tworzą pozytywny potencjał organizacyjny. Jest on tym wyższy, im więcej w nim działań społecznie odpowiedzialnych. W pracy starano się ukazać specyfikę kształtowania pozytywnego potencjału wraz ze ścieżkami dochodzenia do niego. Badania literaturowe zobrazowano wynikami badań empirycznych małych i średnich przedsiębiorstw regionu łódzkiego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 156, s. 252-262
Keywords: relacje międzyorganizacyjne; kapitał społeczny organizacji; Pozytywny Potencjał Organizacji; CSR w małych i średnich firmach