Rodzina jako autoteliczna wartość polityki społecznej - Dziewięcka-Bokun, Ludmiła (Family as an Autotelic Value of Social Policy, 2010)
Główną tezą artykułu jest twierdzenie, iż rodzina jest podstawowym elementem wspólnego dobra każdego społeczeństwa. Znaczy to, że rodzina i społeczeństwo są ze sobą związane organicznymi więzami. Jako fundament dobrego społeczeństwa i ekonomicznego sukcesu rodzina jest konstytutywnym elementem państwa, które ma niezbywalny obowiązek działania na rzecz tworzenia warunków realizacji jej celów i za pomocą metod i technik polityki rodzinnej ma chronić i promować interesy rodziny – każdego z jej członków i wszystkich razem jednocześnie. Zaniedbując rodzinę, rządy zaniedbują społeczeństwo, co prowadzi do kumulowania negatywnych dla rozwoju społecznego skutków i wcześniej czy później do konfliktów pomiędzy społeczeństwem i państwem.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 146, s. 25-30
Keywords: rodzina; polityka; rodzinna; dobro wspólne