Subsydiarność w polityce społecznej wobec rodziny w warunkach współczesnych - między ideą a rzeczywistością - Szczepaniak, Joanna (Subsidiarity in Social Policy Towards the Family in ContemporaryConditions - between Idea and Reality, 2010)
Przedmiotem niniejszego opracowania są rozważania o miejscu i znaczeniu zasady subsydiarności w polityce wobec rodziny oraz próba odpowiedzi na pytania: czy i w jakim stopniu zasada ta znajduje odzwierciedlenie w rzeczywistości oraz jakie są współczes-ne uwarunkowania jej realizacji? Punktem wyjścia w przedstawionych tu rozważaniach jest geneza i istota idei subsydiarności, a przy tym jej powiązania ze współcześnie postulowanymi koncepcjami i teoriami na temat roli państwa, rodziny i innych podmiotów w organizacji polityki społecznej. Dla wskazania przejawów praktycznego urzeczywistnienia zasady subsydiarności w polityce wobec rodziny odniesiono się do odpowiednich dyrektyw i aktów normatywnych, współczesnych kierunków i założeń polityki rodzinnej oraz aktualnych uwarunkowań ich realizacji na wybranych przykładach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 146, s. 31-52
Keywords: zasada subsydiarności (pomocniczości); współczesne koncepcje polityki społecznej; polityka rodzinna