Kwestia kobieca w nauczaniu społecznym Kościoła katolickiego - Nassalska, Emilia (The Women Matter in Social Teaching of the Catholic Church, 2010)
Dominujące w debacie społecznej doktryny mogą wpływać na kierunek działań podmiotów publicznych i niepublicznych w sferze polityki społecznej wobec kobiet. Mogą one zniechęcać kobiety z jednej strony do podejmowania aktywności zawodowej, z drugiej strony do poświęcenia na rzecz życia rodzinnego. W artykule zwrócono uwagę na związek między systemami wartości a kształtem polityki społecznej, w tym takimi kategoriami jak: nierówność, sprawiedliwość oraz stosunek wobec kobiety i rodziny. By odpowiedzieć na pytanie, jak Kościół katolicki oddziałuje na postawy kobiet w Polsce, autorka analizuje oficjalne nauczanie tego podmiotu wobec kobiety i jej roli w życiu społeczno-ekonomicznym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 146, s. 65-80
Keywords: doktryna polityki społecznej; katolicyzm społeczny; kwestia kobieca