Polityka zdrowia publicznego wobec problemów współczesnej rodziny - cele i zadania - Szymborski, Janusz (Public Health Policy and the Problems of the Modern Family - Objectives and Tasks, 2010)
W opracowaniu omówiono zadania zdrowia publicznego, których realizacja warunkuje osiągnięcie poszczególnych celów polityki rodzinnej przy uwzględnieniu współpracy wielosektorowej i działań interdyscyplinarnych. Szczególnym wyzwaniem jest poprawa opieki medycznej ukierunkowanej na ludzi starszych poprzez rozwój usług leczniczych, rehabilitacyjnych i opiekuńczych. Autor dokonał wstępnej oceny stopnia realizacji zadańz zakresu promocji zdrowia, profilaktyki chorób i zagrożeń oraz restytucji zdrowia w okresie ostatniej dekady. Niezbędna jest poprawa organizacji i jakości działań w zakresie zapobiegania i ograniczania skutków urazów niezamierzonych i zamierzonych. Wyniki analizy mogą okazać się pomocne do budowania polityki zdrowia publicznego i polityki rodzinnej w Polsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 146, s. 286-307
Keywords: zdrowie publiczne; polityka rodzinna