Edukacja dzieci i młodzieży niepełnosprawnej na Dolnym Śląsku - Gilga, Krystyna (Education of Disabled Children and Youth in Lower Silesia, 2010)
Artykuł omawia możliwość edukacji dzieci i młodzieży niepełnosprawnej na Dolnym Śląsku. Każde dziecko niepełnosprawne ma prawo do edukacji. W Polsce reguluje to szereg przepisów prawnych. Poziom wykształcenia osób niepełnosprawnych jest niższy niż osób zdrowych. Dostęp do edukacji pozwoli wyrównać różnice i ułatwiać integrację. Przedmiotem rozważań w niniejszym artykule są wybrane zagadnienia dotyczące edukacji dzieci i młodzieży niepełnosprawnej na Dolnym Śląsku na tle kraju. Istotnym punktem odniesienia w przedstawionych tu rozważaniach są podstawy organizacyjno-prawne w tym zakresie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 146, s. 308-322
Keywords: dziecko niepełnosprawne; system kształcenia; poziom wykształcenia ludności niepełnosprawnej