Proces demograficznego starzenia jako istotne wyzwanie dla społeczeństwa polskiego w XXI wieku - Jurek, Łukasz (Demographic Ageing as a Main Challenge for the Polish Society in the XXI Century, 2010)
Proces starzenia się polskiego społeczeństwa powoduje wiele negatywnych konsekwencji społecznych i gospodarczych. Stanowią one wyzwania, którym społeczeństwo musi sprostać, aby rozwijać się w sposób zrównoważony. Obszary, których dotyczą te wyzwania, to między innymi: finanse publiczne, konkurencyjność gospodarki oraz tempo jej wzrostu, zabezpieczenie emerytalne, rynek pracy, ochrona zdrowia i opieka długoterminowa.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 129, s. 63-74
Keywords: starzenie; zabezpieczenie społeczne; zmiany gospodarcze; demograficzne starzenie