Opieka przedszkolna na Dolnym Śląsku - Gilga, Krystyna (Nursery Schools in Lower Silesia, 2010)
Opieka przedszkolna jest ważnym elementem systemu oświaty. Jako pierwszy etap edukacji tworzy podstawę dalszego kształcenia. Celem artykułu jest przedstawienie opieki przedszkolnej na Dolnym Śląsku – zarówno szans, jakie stoją przed nią, jak i zagrożeń. Zaprezentowano podstawy jej funkcjonowania oraz cele Unii Europejskiej w tym obszarze.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 129, s. 107-109
Keywords: dzieci; opieka przedszkolna; skolaryzacja