Imigranci na Dolnym Śląsku w świetle badań GUS - Kamiński, Stanisław (Immigrants in Lower Silesia According to Public Statistics Surveys, 2010)
W artykule zaprezentowano wyniki badania przeprowadzonego przez służby statystyki publicznej wśród imigrantów przebywających w obiektach zbiorowego zakwaterowania na Dolnym Śląsku. Badanie to dostarczyło podstawowych danych o ilości oraz strukturze społecznej i ekonomicznej tej grupy imigrantów. Zdecydowana większość z nich przybyła do Polski w celach edukacyjnych, co determinuje pozostałe cechy – są to przeważnie osoby w wieku 15-29 lat stanu wolnego, z wykształceniem średnim bądź wyższym. Największa grupa imigrantów pochodziła z Ukrainy. Ponadto w artykule zostały scharakteryzowane główne publiczne źródła danych o migracjach w Polsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 129, s. 122-130
Keywords: migracje; imigranci; Dolny Śląsk