Sytuacja na polskim rynku pracy w latach 1999-2008 oraz jej uwarunkowania - Hasińska, Zofia; Sipurzyńska-Rudnicka, Katarzyna (Situation on the Polish Job Market in 1999-2008 and its Determinants, 2010)
W opracowaniu zaprezentowano wyniki badań na temat kierunków i uwarunkowań zmian na rynku pracy w Polsce w dekadzie lat 1999-2008. Z przeprowadzonej analizy wynika, że rynek pracy pozostawał w badanym okresie pod silnym wpływem jednoczesnego oddziaływania czterech grup czynników wpływających na popyt i podaż pracy, tj.: demograficznych, edukacyjnych, makroekonomicznych oraz instytucjonalno-politycznych. W części dotyczącej obszarów problemowych wskazano na takie cechy rynku pracy, jak: niska chłonność zatrudnieniowa, wysokie bezrobocie, duże zróżnicowanie przestrzenne sytuacji rynkowej, trudną sytuację młodzieży oraz niedopasowania strukturalne podaży i popytu na pracę w układzie poziomu wykształcenia i struktury zawodowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 129, s. 131-147
Keywords: zmiany podaży pracy; zmiany popytu na pracę; bezrobocie; niedopasowania strukturalne na rynku pracy