Recenzja książki Naomi Klein pt. Doktryna szoku - Bińkowski, Borys (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2010)
Książka Naomi Klein Doktryna szoku jest z pewnością niezwykle istotnym, jeżeli nawet nie najistotniejszym, głosem polemiki ze zwolennikami wolnego rynku, szczególnie tymi nawołującymi do reform neoliberalnych. Większość jej tez jest dobrze udokumentowana i trafna, choć nie wszystkie i nie w całości. Szkoda tylko, że aby nadać pracy wyrazistość, autorka częściowo zrezygnowała z naukowej rzetelności i dystansu. Warto, aby Doktryna szoku znalazła się na liście lektur obowiązkowych ekonomistów, ale również wszystkich interesujących się losem świata. Warto również czytać tę książkę z dystansem, której autorce chyba trochę zabrakło.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 129, s. 173-181