Migracje w Polsce – stan i perspektywy. Sprawozdanie z konferencji - Jakóbczak, Emilia; Szczepaniak, Joanna (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2010)
W dniach 28-29 września 2009 roku we Wrocławiu, w Hotelu „Tumski”, odbyła się konferencja naukowa pt. Polityka migracyjna w Polsce – stan i perspektywy zorganizowana przez Katedrę Socjologii i Polityki Społecznej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu przy współudziale Instytutu Polityki Społecznej Uniwersytetu Warszawskiego. Konferencja została zorganizowana się w ramach wieloletniej współpracy obu jednostek, związanej między innymi z podejmowaniem wspólnych, cyklicznych konferencji naukowych, obejmujących aktualne zagadnienia polityki społecznej. Poza pracownikami i doktorantami tych jednostek do udziału w dyskusjach na temat polityki migracyjnej w naszym kraju zostali zaproszeni także współpracownicy IPS w Warszawie: Marcin Kulinicz z Departamentu Rynku Pracy Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej oraz Krzysztof Lewandowski z Departamentu Polityki Migracyjnej Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 129, s. 182-190