Podmioty rynkowe i państwo wobec społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw - Rojek-Nowosielska, Magdalena (Market Operators, the State Towards Corporate Social Responsibility, 2010)
W artykule podjęto próbę omówienia negatywnych aspektów związanych z funkcjonowaniem rynku, ze szczególnym naciskiem na efekty zewnętrzne. Punktem odniesienia do przedstawionej sytuacji stała się koncepcja społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw. Autorka sugeruje, że realizowanie jej zasad może być jednym ze sposobów na niwelowanie niedoskonałości mechanizmu rynkowego (a dokładnie efektów zewnętrznych). Dodatkowo, dla pełniejszego ukazania obrazu społecznej odpowiedzialności, omówiono kwestie poziomów i obszarów społecznej odpowiedzialności. Autorka wskazuje także, iż dodatkowym problemem w prowadzonych rozważaniach jest brak doprecyzowania granicy społecznej odpowiedzialności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 129, s. 209-217
Keywords: społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw; efekty zewnętrzne; gospodarka rynkowa