Społeczność internautów a nietransakcyjna wymiana produktów witualnych - Czetwertyński, Sławomir (Internet Society and the Non-transactional Exchange of Virtual Products, 2010)
W artykule przedstawiono problem bezpłatnego udostępniania produktów wirtualnych w społeczności internautów. Rozważania skoncentrowano na oprogramowaniu komputerowym udostępnianym poprzez Internet. W celu wyjaśnienia przyczyn tego zjawiska rozpatrzono je zgodnie z podejściem ekonomicznym oraz socjologicznym. W podsumowaniu artykułu odniesiono się do postawionej we wstępie hipotezy oraz zawarto przemyślenia odnośnie do przyszłości nieodpłatnego udostępniania produktów wirtualnych – konkretnie oprogramowania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 129, s. 274-283
Keywords: Internet; społeczność internautów; produkt wirtulany