Kobiety w społeczeństwie - szanse i zagrożenia dla procesów równouprawnienia płci - Skóra, Maria (Women in Society - Chances and Risks in Terms of Gender Equalization Process, 2010)
Celem artykułu jest prześledzenie procesów równouprawnienia płci oraz szans i zagrożeń, jakie niesie ze sobą obrana strategia ich realizacji. Sytuacja kobiet w XX wieku uległa znaczącej metamorfozie. Przemiany w sferach „publicznej i prywatnej nie są jednak równorzędne. Gospodarka prokreacyjna i opiekuńcza stanowią białe plamy we współczes-nej ekonomii. Równouprawnienie płci przebiega na drodze dodania kobiet do katalogu odbiorców już istniejących praw, co paradoksalnie reprodukuje ich dysparytetową pozycję. Nie uwzględnia się w dostatecznym stopniu różnic między płciami, skupiając się na równości w rozumieniu statusów, a nie szans. Warto zastanowić się nad pytaniem, czy działać dalej w obrębie zastanego „zmaskulinizowanego” systemu, czy tworzyć podwaliny nowego, wrażliwego na kwestie związane z płcią kulturową, porządku społecznego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 129, s. 284-295
Keywords: kobiety; równouprawnienie; gender mainstreaming; nieodpłatna praca kobiet