Kinematografia i film w propagandzie państwowej obozu rządzącego w Polsce w latach 1926-1936 - Kaszuba, Elżbieta (Cinematography and Film in the State Propaganda of the Ruling Camp in Poland (1926-1939), 2010)
W obozie rządzącym w Polsce (1926-1939) występowała tendencja do myślenia o zorganizowanej propagandzie państwowej jako o instrumencie skutecznego rządzenia. Dlatego kręgi władzy, zwłaszcza siły zbrojne, popierały koncepcje stworzenia scentralizowanego aparatu oficjalnej propagandy kontrolowanego przez państwo. W tym kontekście film i kinematografia były traktowane jako część machiny propagandowej. Politycy i propagandyści doceniali to rozpowszechnione popularne źródło rozrywki i informacji, ponieważ wpływało ono na całe rzesze ludzi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 129, s. 296-311
Keywords: propaganda państwowa; kinematografia; sztuka filmowa; branża filmowa