Cenowe i kwotowe systemy wsparcia odnawialnych źródeł energii stosowane w Unii Europejskiej - Graczyk, Alicja Małgorzata (Price and Quota Support Systems of Renewable Energy Sources Applied in the European Union, 2010)
Wspólnota Europejska, stwarzając odpowiednie warunki do intensywnego rozwoju OZE, umożliwia indywidualny dobór stosowanych mechanizmów wsparcia w każdym kraju członkowskim. Artykuł prezentuje dwa główne systemy wsparcia stosowane na rynkach państw Unii Europejskiej: system kwotowy oparty na zielonych certyfikatach oraz cenowy oparty na systemie cen gwarantowanych. Celem artykułu jest ich charakterystyka, ocena i porównanie, a w szczególności pokazanie skuteczności obszarów funkcjonowania w ramach rynków OZE. Jak wynika z badań, dominującym mechanizmem jest mechanizm ceny gwarantowanej. Jest on stosowany w 23 krajach. Rzadziej stosowane są zielone certyfikaty. System cen gwarantowanych jest systemem prostszym w implementacji i o mniejszym ryzyku inwestycyjnym. Natomiast system zielonych certyfikatów, to system zapewniający wyższy poziom początkowego wsparcia i dlatego odpowiedni do wdrożenia na rynkach wschodzących.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 140, s. 33-41
Keywords: systemy wsparcia; system kwotowy; cen stałych; odnawialne źródła energii