Zmiany w ekonomii a kapitał społeczny - Markowska-Przybyła, Urszula (Changes in the Economy versus Social Capital, 2010)
W artykule zaprezentowano koncepcję kapitału społecznego oraz ewolucyjne zmiany w ekonomii, jakie dokonały się w ostatnim stuleciu, a także ich znaczenie dla rozwoju koncepcji kapitału społecznego. Współcześnie ekonomiści coraz częściej przyznają, że ekonomia neoklasyczna ma swoje ograniczenia i nie wyjaśnia wielu zjawisk gospodarczych, zarówno tych współczesnych, jak i przeszłych. Coraz częściej także odwołują się do koncepcji kapitału społecznego, w celu wyjaśnienia, dlaczego pewne społeczeństwa bywają bardziej wydajne niż wskazywałyby na to posiadane przez nich środki materialne, wskazując, że pewne czynniki z dziedziny kultury, psychologii lub społecznych relacji mają wpływ na całości będące czymś więcej niż sumą ich części.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 140, s. 68-86
Keywords: kapitał społeczny; teoria ekonomii; rozwój