Realizacja projektu „Pamiętamy i działamy – wolontariusze śladami historii i jej bohaterów” - Skwarek, Beata (The implementation of the project „We remember and act – volunteers following the footsteps of history and its heroes”, 2022)
Artykuł ma charakter sprawozdania z realizacji projektu „Pamiętamy i działamy – wolontariusze śladami historii i jej bohaterów” obejmującego wizytę grupy ukraińskiej w Legnicy w dniach od 12 do 21 września 2022 r., w którym wzięło udział 30 wolontariuszy (po 15 z Ukrainy i z Polski). Działania zaplanowane w projekcie ukierunkowane były na organizację i udział młodzieży w konferencji „Śladami historii i jej bohaterów”, poznawaniu miejsc pamięci w województwie dolnośląskim, miast Legnicy i Wrocławia, towarzyszyły im m.in. prace na cmentarzu, warsztaty dla uczestników oraz z dziećmi i młodzieżą, koncerty pieśni patriotycznych, piknik z historią. Działania realizowane były przy wykorzystaniu aktywnych metod edukacji pozaformalnej i przy zaangażowaniu środowiska lokalnego.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 44(3)/2022, s. 129-137
Keywords: projekt; studenci; społeczność lokalna; stowarzyszenie; współpraca