Wartość jako metafizyczna idea myśli ekonomicznej - Tyc, Waldemar (Value as a Metaphysical Concept of Economic Thought, 2010)
W artykule zaprezentowano dyskurs na temat wyjaśniania oraz rozumienia źródeł i istoty wartości w myśli ekonomicznej. Uznano, że wartość stanowi jedną z najważniejszych metafizycznych idei ekonomii. Stwierdzono, że definiowanie wartości sprowadza się do podwójnej hermeneutyki w jej wyjaśnianiu. Oznacza to określanie wartości za pomocą cen i cen za pomocą wartości. Podkreślono, że choć rozwój myśli ekonomicznej sprzyjał "zbliżaniu się do prawdy", to nie udało się zbudować systemowego modelu wyjaśniania źródeł wartości, spełniającego kryterium demarkacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 139, s. 11-26
Keywords: wartość i cena w ekonomiii; wartość obiektywna i subiektywna; cena jako aspektowa determinanta wyborów ekonomicznych