Wynagrodzenia kobiet i mężczyzn w krajach Unii Europejskiej - równość w ustawodawstwie, nierówność w praktyce - Zwiech, Patrycja (Remuneration for Men and Women in The European Union - Equality in Legislation, Inequality in Practice, 2010)
Problem zróżnicowania wynagrodzeń kobiet i mężczyzn jest ciągle aktualny mimo wielu uregulowań prawnych gwarantujących przestrzeganie zasady równości płci na rynku pracy. Celem artykułu jest przedstawienie zróżnicowania wynagrodzeń kobiet i mężczyzn w poszczególnych krajach Unii Europejskiej. W artykule dokonano próby analizy średnich miesięcznych i średnich godzinowych wynagrodzeń kobiet i mężczyzn, także w ujęciu wieku i wykształcenia. Do przedstawienia zróżnicowania sytuacji kobiet i mężczyzn w dziedzinie wynagrodzeń zostały wykorzystane: wskaźnik relacji płac k, współczynnik dyskryminacji MDCG. Beckera oraz wskaźnik GPC.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 139, s. 157-170
Keywords: wynagrodzenia; uregulowania prawne dotyczące równości kobiet i mężczyzn w sferze pracy zawodowej; kraje Unii Europejskiej